petak, 22. lipnja 2012.

Centranthus ruber i drugo cvijeće

Blagdan i još nesnosna vrućina, dovoljno za ništa ne raditi. Kako mi se ovih dana zbilja ništa ne da, iako imam nekih ideja, pokušat ću osvježiti blog s nekoliko cvjetnih fotki.


Ovo cvijeće u dvije nijanse roze boje raste iza naše kuće i cvjeta od proljeća sve do kasne jeseni. Cvijet se zove centranthus ruber, a u našim je krajevima poznata kao mamuzica ili ostrugica. Kod nas raste ovaj tamniji rozi cvijet i ovaj svjetliji, boje lavande, a čujem da postoji i bijeli. Biljka je jako lijepa i nezahtjevna, jer raste u škrtoj zemlji, čak i iz golog kamena, bez zalijevanja, brzo se širi i napreduje. Nedavno su se osušili cvjetovi, pa sam sakupila sitne male sjemenke i idem ih odmah sada posijati, jer želim imati centranthus u vrtu ispred kuće, da ga ondje svi mogu vidjeti.





 Nisam baš neki uzgajivač cvijeća, makar ga jako volim fotografirati, no u našem vrtu uvijek se nađe pokoja mirisna ruža.

 Ugodan blagdan i uživajte u ljetu!

Nema komentara:

Objavi komentar

Istaknuti post

Božićna aplikacija - Christmas car applique

  Najviše inspiracije dobijem u predbožićno vrijeme, zato što volim izrađivati razne ukrase za jelku. O tome sam već pisala ranijih godina, ...